fbpx

Eshowe – Zululand 14-16. september 2019

Reisen har begynt! De neste ti dagene er jeg reiseleder for en gruppe eventyrlystne nordmenn på tur i regi av Mama Afrika Travel. Vi skal gå i historiske fotspor i Zululand og besøke steder norsk misjon hadde et virke. Vi skal på safari. Og vi skal besøke krigsmarkene hvor den britiske kolonimakten led sine største nederlag mot Zulufolket som kjempet for sin frihet.

Tekst og foto: Geir Helge Ommundsen

Biskop Schreuder

 Vårt første stopp er Ntumeni hvor norsk misjon i Zululand er fokuset. Det er med undring og ærbødighet vi går mellom gravene til alle de som forlot Norge for å gi sine liv for den troen de så stertk ønsket å dele med andre. Navnene på gravsteinene er kjente: «Astrup»,«Ylvisåker» og «Faye».

Blant de norske misjonærene som arbeidet i Sør-Afrika var det kanskje ingen som etterlot seg en større arv enn Biskop Hans Paludan Smith Schreuder (født 18. juni 1817 i Sogndal, død 27. juni 1882 i Sør-Afrika). Biskop Schreuder var den første av Det Norske Misjonsselskaps utsendte misjonærer, og den første misjonær til zulufolket som fikk lov til å bosette seg permanent i zuluriket. I tillegg var han språkmektig og gav ut den første grammatikkboken for zuluspråket, i 1850 Tidlig i sitt virke forsøkte han å kjøpe Ntumeni uten hell. Men en dag kommer vendepunktet. Biskop Schreuder blir tilkalt til Zulukongen, Mpande, som er alvorlig syk.  Schreuders besøk har umiddelbar effekt. Kong Mpande blir frisk, og historien om Biskop Schreuders helbredende hender sprer seg rakt. Som takk får Biskop Schreuder kjøpe Ntumeni og misjonær Daniel Nielsen får oppdraget med å bygge opp misjonsarbeidet.

Selv om misjonsarbeidet slår rot, er det forsatt motforestillinger, spesielt i Kong Mpandes hær. Den 9 mars 1877 skjer det noe som skal få innvirkning på misjonsarbeidet i Zululand. Maqhamusela Kanyile blir den første kjente martyren i Zululand: Som kristen kan han ikke tjenestegjøre i Kongens hær og han blir henrettet. Konsekvensen er at de misjonærene som har bosatt seg i Zuluområdet flytter sørover til de engelskdominerte områdene.

Biskop Schreuder flytter selv rett over elva og bosetter seg på høyde-  Untunjambili. Her blir en ny misjonstasjon bygget opp. Schreuder blir begravet her, rett utenfor den lille kirken han bygget opp. Da vi kommer inn i kirken, møter vi et kvinnekor som har sin ukentlige øvelse. De er først litt skeptiske til oss, men da vi forteller at vi er norske stråler de opp. Det var norske misjonærer som bragte evangeliet til dem.

Arven

Siste stopp på dagens ekskursjon er misjonsstasjonen KwaMondi i byen Eshowe. I kirketårnet henger kirkeklokkene som ble gitt av kristne i Stavanger. På KwaMondi er det «Oftebro» som går igjen på gravstedene. Det er også et kjent misjonsnavn.

Samme kveld besøker vi Shakaland hvor vi får oppleve den tradisjonelle Zulukulturen. En gruppe zuluer tar imot oss og leder oss syngende opp til en stor rund gresshytten. Vi blir møtt av øredøvende tam tam musikk før den fascinerende dansen starter. Der jeg sitter reflekterer jeg over hvor godt Zuluene i dag tar vare på historien om de norske misjonærene som gav livet sitt for det de trodde på. Det er ikke en rosenrød historie, men båndene er dype. Byggene, gravene og historien blir ivaretatt. Og koret vi traff, kirkegjengerne vi pratet med vitner om at arven lever videre.

Share This