fbpx

Afrika er mye! Det er endeløs savanne i Kenya, regnskog i Kongo, røde sanddyner i Namibia og endeløs bush i Kruger i Sør-Afrika. Vilanculos  i Mosambik med sin skjærgård, er et annet Afrika som ikke er like kjent.

VILANCULO

Den søvnige fiskebyen har vært et kjært feriemål for portugisiske kolonister og turister fra de omkringliggende landene Zimbabwe og Sør-Afrika i lang, lang tid. Spesielt i gamle Rhodesia (dagens Zimbabwe), reiste hvite på ferie hit, da landet deres ikke har noen grense ti kysten. Mosambik er et enormt land og Vilanculos regnes for å ligge sør i landet selv om den ligger hele 830 kilometer nord for hovedstaden Maputo.

I Vilanculos møter du det ekte Afrika. Inne i selve byen er det noen få asfalterte gater, men ellers er det veier i sand gjennom koselige små lokalsamfunn med små runde hytter, der mesteparten av befolkningen lever av fiske. Med en liten og ny flyplass og med direkte flyruter fra Kruger og Johannesburg, er stedet nå mye lettere tilgjengelig, Det har vært en bra utvikling innen turisme de siste årene. Selve Vilanculo strekker seg 5 kilometer langs hvite strender ved Indiahavet med noen lokale markeder, lokalbutikker og noen kafeer. Her finnes et par backpacker-steder, men også noen riktig fine og koselige hoteller av god standard.

pestana-bazaruto-room

Pestana Bazaruto Lodge er en av de rimeligste lodgene ute på øyene

INNFALLSPORTEN TIL BAZARUTO ARCHIPALAGO

Vilanculos er også innfallsporten til Bazaruto Archipalago. En fredet og godt bevart skjærgård med fantastiske snorkle og dykkemuligheter, og med noen få hoteller i ytterste særklasse. Øyene er kjente for sine paradisiske strender, en 300 meter høy sanddyne og ikke minst fantastiske solnedganger (som man dessverre ikke får på fastlandet da det jo er vestvendt). Den enorme sanddynen er det som gjør Bazaruto helt spesielt.  Siden resten av landskapet er flatt, gir det en fantastisk utsikt utover det turkisblå landskapet som er Indiahavet. Og det beste er at du har det nesten helt for deg selv. Det er langt mellom turistene her.

De store svingningene i tidevannet er også fascinerende! Du våkner til normal vannstand om morgenen og innen lunsj  har tidevannet trukket seg et par kilometer ut og det dukker opp store sandbanker man kan gå til. Men vær obs på tidevannet.!

imagegen

Foto: Anantara Bazaruto Island Resort & Spa

Som sagt er hotellene her i det øvre sjiktet (perfekt bryllupsreisemål), så om man ikke har råd til å bo her, er det et godt alternativ å bo i Vilanculos på fastlandet, og ta en dagstur med båt ut til øyene. Du kan hyre en tradisjonell «dhow» med skipper og få en full dag for rundt 500 kroner. Du kan også stoppe på naboøya Benguerra som bare er enda mer strender og mer paradis!

benguerra-52-jpg-950x0andbeyond

Kan det bli mer romantisk? Øylivet er herlig! Foto:&Beyond

Å KOMME SEG TIL ØYENE

Mange tar småfly, og dette anbefales av hotellene. Men, er du på lavbudsjett så er det også mulig å hyre en lokal båt som kan ta deg ut når det er høyvann.

AKTIVITETER

Naturlig nok er det vannaktiviteter som snorkling, dykking og kiting som er mest populært i Vilanculo og Bazaruto. «Sand boarding» i sanddynene på Bazaruto er populært og du kan bli med på fantastiske rideturer.

2f486b_099a2594cbea4b1b9d32f1863ac3f66e

Vilanculo er perfekt for kiting (foto: Bahia Mar)

MATEN OG FOLKET

Menyene består stort sett av sjøens delikatesser. Dagens fisk, kjempereker, blekksprut, hummer….man kan få vann i munnen av mindre! Her får man verdens beste fiskekaker, og gå ikke glipp av «blue crab» når det er sesong for det! Maten på Casa Rex og Bahia Mar er fantastisk. Er du ute etter en deilig, men enklere lunsj litt bort fra stranden og sola, prøv Kilimanjaro Cafe, som også har byens beste kaffe!  Alt er billig i Vilanculos!

pestana-bazaruto-lodge-area-sights04

Og over alt blir du møtt av smilende og imøtekommende mosambikanere. Om ikke de er like spreke i engelsk, så tar de det igjen på sjarmen. Her finnes det lite kriminalitet og du kan føle deg trygg stort sett over alt. Men husk at fattigdommen er stor, så ikke legg verdisaker fra deg på stranda eller fristende tilgjengelig. Husk også å tipse personalet for god service, da dette er en viktig del av lønna deres.

De herlige menneskene i Vilankulo, Inhambane Province. Mozambique (Foto: Bahia Mar)

Vilankulo. Inhambane Province. Mozambique

Her kan du se et spennende reiseforslag som vi har satt sammen der du kombinerer dette paradiset med fantastisk safari i Kruger Nasjonalpark i Sør Afrika.

Legg til noen tusenlapper og du kan bo ute på en av de fantastiske øyene! Personlig synes jeg ferielivet i Vilanculos er fantastisk, men vil man ha total ro og oppleve ekte øyparadis, er det et «must» å legge inn noen dager på en av øyene!

Og jeg kan love deg at vannet er mer enn varmt nok!

Hilsen Wenche

Share This