fbpx

Jeg står på sandbanken der de to elvene Luvuvhu og Limpopo smelter sammen, og ser over til den andre siden, til Zimbabwe og Mosambik. Jeg er på sør-afrikansk side. «Crooks` Corner». bare navnet er til å få gysninger av. Jeg forestiller meg hvordan smuglere og lovløse på slutten av 1800-tallet flyktet over elven mellom Sør-Afrika og det som den gang var Portugisiske Øst-Afrika og britiske Sør-Rhodesia. De fant det perfekte stedet å rømme fra lovens lange arm! Over elven i dette nord-østlige hjørnet av Sør-Afrika, som i dag er en del av Kruger National Park. Her var det stor trafikk, og det sies at brødrene De Beers reiste hit for å rekruttere menn til gullgruvene. «Wild men of the bush» ble de kallt. De vandret rundt uten særlig mer enn en rifle og en stor flaske Worcester saus i en snor rundt halsen for å sette smak på kjøttet de skaffet seg underveis.

Makulele-folket står bak ekoturismen i dette områdetet av Kruger. De har hatt stor suksess med å bygge opp flere lodger og driver disse med lokal arbeidskraft. Inntektene kommer hele Makulele-samfunnet til gode.

Men i tillegg til lovløse hvite kolonister, var det også folk fra Shangaan-klanen på begge sider av elven. I 1820-åra etablerte Makuleke-folket seg i dette hjørnet mellom tre land. 150 år senere, i 1969, tvang apartheidregimet i Sør-Afrika dem til å flytte, for så å innlemme området i Greater Kruger National Park.  Så, i 1998 ga myndighetene 200 000 mål tilbake til Makuleke-folket, og det ble åpnet opp for at de på nytt kunne etablere seg i sitt gamle område. I stedet for å etablere nye bosetninger bestemte de seg for å satse på den private safari-industrien og utvikle økoturisme i området. Dette har blitt en suksess. Området er et av de mest spennende i hele Kruger, og ligger lengst bort fra de store turistveiene. Makulele-folket jobber og driver to fem-stjerners lodger i området. Vi bor i en av dem: RETURNAfrika i Pafuri. Her bor vi i klassisk safaritelt ved elven. Elefantene beiter helt inntil oss, og om natten hører vi løvene brøle gjennom teltveggen. Vi har også sett den meget sjeldne Pell`s uglen, store flokker elefanter og den farligste av dem alle: bøffelen. Vi er omkranset av vill natur og fascinerende baobab-trær som er tusen år gamle!

Magisk morgenstemning i febertreskogen på vei vei til Crooks` Corner.

For å komme til Crooks`Corner, kjører vi gjennom en vakker febertreskog. Tidlig morgen. Solstrålene treffer de lyse trestammene. Nyalaer og andre antiloper beiter stille inne i denne magiske skogen. Vi tar med oss kaffi på termos og «rusk», og setter oss på sandbankene og nyter morgenstunden og atmosfæren. Noen flodhester har enda ikke falt til ro i en liten dam ved siden av elven, og vi ser ferske krokodillespor i sanden.

Det er noe magisk med baobab-treet. De eldste og største finner du i området her.

En gang et trafikkert sted for kjeltringer, i dag en fredelig naturperle der stammefolk lever i harmoni med naturen, og dyrene vandrer fritt over grensene til Ghonarezou National Park i Zimbabwe og Parque Nacional do Limpopo i Mosambik.

En gammel «dagga bull». En bøffelokse som er blitt gammel og gretten, og går enten sammen med andre gretne gubber, eller alene.

I Pafuri kommer du tett på elefantene.

En kudukalv dier fra mammaen sin som hele tiden er på vakt.

Camp-livet er herlig. Å sitte utenfor telthytten og observere dyr som kommer og går langs elven, er spennende nok i seg selv.

Vakre RETURNAfrica Camp i Pafuri. Drevet av Makuleke-folket. Foto: RETURNAfrica.

Telt er ikke bare telt….

Elsker dette badet. I tillegg er det utendørs dusj. Ingenting er som en utendørsdusj i bushen!

Lanner Gorge, vilt og vakkert i nordre del av Kruger.

Share This