fbpx

Jeg våkner litt før fem. Hyenenes uling og latter høres fra alle kanter rundt teltet. Jeg ligger der og lytter. Tenker at det er noe viktig på gang. Antakelig en mulighet for mat. Mange forbinder ulingen til hyenene med noe uhyggelig. Død. Jeg tenker på Gregory Peck i filmatiseringen av Hemmingways «Sneen på Kilimanjaro»….der han ligger for døden på slutten av filmen utenfor safariteltet sitt og man hører hyenene begynne å ule….

Jeg kommer meg ut av sengen og etter en kjapp tekopp og «rusk» kjører vi ut av teltcampen i den åpne safaribilen før det har lysnet av dag. Alle har hørt hyenene og nå jakter vi på dem og stedet der de har samlet seg for å spise.

Vi hører dem og vi ser gribbene….Guiden vår, Justice, kjører nå off-road og til slutt ser vi kadaveret av en eland, omkranset av en flokk med hyener. Gribbene sitter rundt omkring i trærne. Sola er nettopp kommet opp. Perfekt fotolys! Vi rigger oss til og er i perfekt posisjon. Det er fascinerende å se scenarioet som utspiller seg foran oss. Som å være midt i en naturfilm på National Geographic. Men dette er på ekte!

DSC_2859_web

Vi ser flokken begynner å bli urolig og kikker seg stadig oftere over skuldra. Så ser vi de komme. En ny flokk er på vei. Den første flokken viker umiddelbart for den nye flokken som kommer inn. Dette gjentar seg med tre forskjellige flokker. Alle får spise. Dette er dyr som tilhører samme klan. En klan kan bestå av alt fra 15 til 80 individer. Ved å tilkalle alle hyenene i klanen til festmåltid, er det større sjans at de greier å holde løvene på avstand, som også kan finne på å stjele maten om de får muligheten.

De lager mye lyd, men det er overhode ingen slåssing eller kamp om maten. Det er når de forlater maten for å gi plass til neste gruppe at de lager den karakteristiske latterlyden.

Dette dreier seg om flekk-hyene (også kalt «laughing hyena»), den største av arten og som kan veie opp mot 60 kilo. Kjevepartiet er imponerende. Den spiser alt, og ikke en slintre eller bein ligger igjen når de er ferdige. De jakter selv, men stjeler ethvert bytte de kan komme over.

Denne elanden har antakelig dødd av naturlige årsaker. Midt oppi det hele får jeg øye på en liten sjakal. Jeg tenker at det må være den modigste, lille sjelen i bushen denne morgenen. Midt i flokken av hyener står den og venter på en sjanse til å karre til seg litt mat. Den får gå i fred og det virker ikke som hyenene bryr seg om den i det hele tatt.

DSC_2968_web

Plutselig greier en av hyenene å rive løst et helt lår. Stolt springer den av gårde med hele låret i kjeften. Låret er minst like stor som hyenen selv. Eland, eller elg-antilope, er den største av alle antiloper og kan veie opp mot 1000 kilo. Men med et kjevetrykk på 800 kilo, er et eland-lår ingenting for en hyene, selv om det ser litt komisk ut der den balanserer det store låret i kjeften.

DSC_2974_edited-1

I hyene-klanen er det hunnen som er dominant, og hun er også størst. Opp til 30% større enn hannen. Lenge trodde man hunnen var tvekjønnet. Saken er at hunnen har helt unike genitaler. Man tror at det kommer av det høye innholdet av testosteron (hunnen har 30% mer testosteron enn hannen). Hun har den største klitoris i hele dyreverden (kalt pseudo penis) og en falsk pung gjør at man må være meget erfaren for å kunne skjelne mellom kjønnene.

Flekkhyenen har spor som en hund, men forskjellen er at frampotene er større enn bakpotene.

En hyene kan bli over 25 år gammel.

 

Share This