fbpx

Jeg blir aldri lei bøker fra det afrikanske kontinentet. Er jeg på reise i Afrika, har jeg alltid en ny bok der historien er hentet fra Afrika med i baggasjen. Venner og kunder som skal på tur spør meg ofte hvilke bøker jeg kan anbefale.  Mange av mine favoritter er dessverre ikke oversatt til norsk, men her kommer et knippe av mine 10 på topp i både engelske og norske utgaver:

1. Dødens time av WILBUR SMITH

Storslagne landskaper, mektig dyreliv og samvær med en far hun kjenner dårlig –det er Claudia Monterros forventinger til safari i Afrika. Ekspedisjonens leder er Sean Courtney. Stikk i strid med alle velmente råd trenger den lille ekspedisjonen inn over grensen fra Zimbabwe til Mosambik, som er et land i kaos og borgerkrig. Sean har venner der –og enda flere bitre fiender. Jakten på eventyr og fotomotiver blir brått forandret til flukt, forfølgelse og blodig alvor. Claudia og Sean kommer til å kjempe sammen for livet –og kjærligheten.

Jeg elsker denne boken fordi den var mitt første møte med Wilbur Smith. Jeg leste den da den kom ut i 1990, året før jeg dro på min første jaktsafari. Den er en av mange bøker i slektssagaen om Courtney familien. Siden har jeg lest hele sagaen i kronologisk rekkefølge mange ganger. Selv om bøkene kan leses enkeltstående, skriver jeg rekkefølgen her, da den kan være noe forvirrende:

Ung manns land, Torden over landet, En spurv til jorden, Brennende kyst, Sverdets makt, Svart hevn, Dødens time, Dolket. Siden kom Rovfuglene, Monsun, Blå horisont og Assegai som går tilbake til før Courtneyene kom til Afrika. Disse ville jeg lest etter å ha lest sagaen.

2. Vestover i natten av BERYL MARKHAM

Vestover i natten er en selvbiografi av Beryl Markham; hestetrener og bushpilot. Beryl Markham vokste opp i villmarka i Afrika der hennes far trenet opp veddeløpshester på gården deres. Beryl fulgt i sin fars fotspor ved å bli den første kvinne i Afrika som mottok heste-trenerlisens. Fascinert av sin talentfulle venn Tom Svart, lærte Beryl å fly og ble den første personen til å fly øst til vest over Atlanterhavet fra London til Nord-Amerika. Selv om hennes flyturen endte i Nova Scotia i stedet for den tiltenkte New York, vil Beryl alltid være kjent for sitt mot og sine banebrytende talenter.

Jeg er fasinert av denne damen. Hun levde i Kenya på samme tid som Karen Blixen, og sporet blant annet vilt fra luften for Karens ektemann, den profesjonelle jegeren Bror von Blixen. I motsetning til Karen, kom hun til Afrika som lite barn. Moren orket ikke den afrikanske bushen særlig lenge, og når hun drar tilbake til England, blir Beryl igjen i Kenya hos faren. Spennende bok om ei tøff dame i kolonitidens Kenya.

beryl

3. Something of value av ROBERT RUARK (finnes ikke på norsk så vidt jeg vet)

Something of Value is a novel based on events that took place in Kenya Colony during the violent Mau Mau insurrection of the 1950s, an uprising that was confined almost exclusively to members of the Kikuyu tribe. It is a powerful, gripping, and sometimes shocking novel that presents an enlightening glimpse into the lives of all sections of the population in Colonial Kenya fifty years ago.

En sterk bok om Mau Mau opprøret. Ruark skrev også “Uhuru” om samme emne. Ruark var en legendarisk storviltjeger og skribent.

4. Heartland av JANN TURNER (kun på engelsk)

Elise is the daughter of an Afrikaner landowner. Sandile the son of a black cook who works for her family. As children they were inseparable, until the day Elise betrayed him. Twenty years later, on the day of Elise`s engagement to a local policeman, Sandile returns to South Africa from exile. He`s no longer a poor black servant boy, but an attractive, sophisticated man who has returned to claim his birthright. For the land Elise lives is rightfully his.

Denne har jeg lest to ganger. En spennende thriller og også fascinerende kjærlighet på tvers av alle normer og hva som var akseptert rett etter apartheids slutt. Landspørsmålet har hele tiden vært et hett tema og er det fortsatt.

5. Shadows in the grass av BEVERLEY HARPER (kun på engelsk)

Falsely accused of a terrible crime, impetuous young aristocrat Lord Dallas Acheson is forced to flee his native Scotland, leaving behind the only woman he has ever loved–Lady Lorna de Iongh. From that day onwards, he must learn to live a different life in a land where danger is an ever-present partner.

Fate takes him to southern Africa and the emerging seaport of Durban, from where he sets off to trade and hunt, seeking his fortune in the little-travelled midlands of Natal and the wilds of Zululand. Tested to the limit, Dallas discovers more than he could have imagined.

Married to a woman he doesn’t love, he yearns to abandon the restraints of nineteenth-century society to be with Lorna. And when the Zulu war breaks out, he finds himself torn between old and new loyalties, required to be an enemy of the land that is now his true home.

Jeg er utroligs svak for historiske romaner! Dette var mitt første møte med denne fantastiske forfatteren. Siden har jeg lest mange av hennes bøker og kan trekke frem Edge of the rain, The jackals dance, Storms over Africa, People of Heaven og Footprints of the Lion.

6. Silent Predator av TONY PARKS (kun engelsk)

In a luxury private safari lodge in Kruger National Park, Detective Sergeant Tom Furey has just woken to a protection officer’s worst nightmare. The VIP in his charge, British Assistant Minister for Defence, Robert Greeves, has vanished.

Knowing his career is on the line, Furey vows not to stop until Greeves is found – dead or alive. He and his South African counterpart, Inspector Sannie Van Rensburg, go against official orders and start the hunt for the suspected band of terrorists through the outer limits of the National Park to the coastal waters of Mozambique. Increasingly drawn to Tom, Sannie can’t resist becoming more and more involved in his dangerous mission, even risking her job to help him.

By the time Tom and Sannie discover that their foes are as elusive and deadly as the stealthy predators of the African bush, it is their lives, and those of their loved ones, that are at risk. This is a fight to the death, and involves a crime beyond anyone’s worst imaginings.

Er så glad jeg oppdaget denne forfatteren! Australias svar på Wilbur Smith. Jeg har nå lest alle bøkene hans, og kan også anbefale African Sky, African Dawn, Zambezi, The Delta og den siste The Prey.

africanskysafari633230216092032

7. Det siste trofè av BRIAN MARSH

Elefanten ga fra deg et øredøvende trompetstøt idet den braste fram fra skjulestedet, og så rullet den opp snabelen til en knute nedenfor kjeften -og de svære, viftende ørene la seg tett bakover inntil hodet. Den gikk til angrep over den åpne plassen over fossen med en hastighet som man skulle tro var umulig for et så stort dyr.

Han så Twaai kaste deg rundt for å møte angrepet, og det lange løpet av Martini-Henry riflen svingte rundt sammen med ham. Han så buskmannen arbeide for å stå støtt og løfte riflen opp på linje med elefantens hode mens han siktet mot midten av snabelen like under øynene.

Rik, egosistisk, fransk jeger og hans provoserende kone skaper drama på en jaktsafari. Denne boken har alt av spenning, sjalusi, og “bushfever” og kunne ikke vært skrevet på en slik måte uten at forfatteren selv var en erfaren, profesjonell jeger!  Denne boken er kjøpt antikvarisk og er usikker på om den er å få tak i på norsk.

8. Gråt, mitt elskede land av ALAN PATON

Dette er historien om den svarte presten Stephen Kumalo som bor på landsbygda i Sør-Afrika, og reiser til Johannesburg for å finne sin bror, søster og sin sønn. Romanen handler mest om han og sønnen hans og deres kamp for menneskeverdet iapartheidstaten Sør-Afrika, men også om store forskjeller mellom kultur og moral i by og landsbygd, og et hav av forskjell mellom livet til de svarte og de hvite.

En klassiker som bør leses! Lavmælt skildring om livet i Sør-Afrika, skrevet i 1948. Også filmatisert.

9. Solfuglen av WILBUR SMITH

Et uklart flyfoto setter Afrika-forskeren Ben Kazin på sporet av en sensasjonell arkeologisk oppdagelse. Med entusiasme og dristighet kjemper han seg inn i et farlig terreng. Området er omspunnet av årtusengamle forestillinger om de begravdes hevn.

Forfølgelse og konkrete trusler forfølger ekspedisjonen.

Wilbur Smith er og blir min favorittforfatter. Selv om jeg allerede har nevnt Wilbur Smith og Courtney sagaen, tar jeg med denne da den er en enkeltstående bok. Jeg ble både fasinert og overrasket over vendingen denne boken tok.

10. Det synger i gresset av DORIS LESSING

Mary lever et relativt sorgløst og overfladisk liv på midten av 1900-tallet i en by, i det som i dag kalles Zimbabwe. Hun er stenograf, hvilket gjør henne økonomisk uavhengig. Verken kjærligheten eller nærhet til andre opptar henne noe særlig, og heller ikke det at venninnene gifter seg og får barn, stresser henne. Helt til hun ved en tilfeldighet overhører vennenes nedlatende beskrivelse av henne som kvinne; hvor håpløs hun er, at hun aldri kommer til å bli gift slik som HUN er osv. Med ett blir det svært viktig for henne å bli gift.

Nokså tilfeldig er det Dick hun gifter seg med, en fattig hvit farmer. Plutselig befinner hun seg langt ute i ødemarken sammen med et for henne fremmed menneske. Ekteskapet blir ikke slik hun hadde forestilt seg, og fattigdommen setter store begrensninger mht. hennes valgmuligheter. Da Dick blir syk og hun er nødt til å ta ansvar for farmen, oppdager hun i tillegg at mannen hun har giftet seg med er fullstendig udugelig. Mary vil bare vekk, men hun har ikke en gang penger til å stelle seg så pass at hun faktisk kan få en jobb. Ingen vil ansette henne slik som hun ser ut.

Forholdet mellom de svarte og hvite beskrives på en sjokkerende måte. Rasismen er utbredt. Moses jobber som tjener for Mary og Dick. Fordi han har vokst opp ved en misjonsstasjon, er han både oppegående og bevisst sin egen verdi som menneske. Dette er meget provoserende for de hvite.

Mary forakter de svarte, men pga. ensomhet samt avstanden til Dick, den eneste hun kunne ha funnet støtte hos, tiltrekker Moses henne som mann. I datidens Zimbabwe var dette helt uhørt. Sakte men sikkert går Mary også fullstendig til grunne.

Boken til denne nobelprisbelønte forfatteren går inn under huden!

Ingen safari uten en god bok!

Ingen safari uten en god bok!

Share This