fbpx

Det er ikke alltid lett å vite hvordan man reagerer i en situasjon der man blir redd. Her er min venninne Anette i samhandling med en gepard i Sør Afrika. Den blir litt leken, og hun reagerer instinktivt med å flykte unna. Ikke særlig lurt når man har med katter å gjøre, men som hun sier selv; – jeg vet det er feil, men instinktet tar over og jeg greier ikke kontrollere det! Hun prøver igjen, og nok engang reagerer hun med flukt, når hun føler seg truet og blir redd. Det er helt naturlig. Hvordan man reagerer, vet man jo ikke før man er i en situasjon. Anette utfordret seg selv denne dagen. Selv sto jeg å trykket datteren min på 12 år tett inntil meg mens jeg filmet, og hvisket at hun ikke fikk lov.

Det finnes flere rehabiliteringssentere for ville dyr i Sør Afrika. Denne som vi besøker her ved Hluhluwe i Kwazulu Natar, tar seg spesielt av kattedyr som gepard og serval. Målet er at de skal tilbake til villmarken. I noen tilfeller blir de også avlet på slik at man kan introdusere flere dyr til områder der dyrearten av ulike årsaker ikke lengre finnes.

Senteret skaper arbeidsplasser i lokalmiljøet og fungerer også som et opplæringssenter for skoler osv. For å finansiere det hele, holder de åpent for turister og lar små grupper få ha interaksjon med dyrene. Personlig er jeg litt skeptisk til slike sentre. Ikke alt er like seriøst. Denne fungerer som mottakssenter der kattedyr har blitt skadet, foreldreløse eller skaper problemer hos lokalbefolkningen. Slik kan man unngå å måtte avlive. Dyrepasseren her hadde imidlertid veldig god kunnskap om kattene og hadde lang erfaring som safariguide, og det så ut som dyrene trivdes. Han hadde en genuin interesse og en helt fantastisk kontakt med gepardene. Senteret er anerkjent i hele området og følger myndighetenes standarder for slik type virksomhet. Et besøk her kan absolutt anbefales.

Man skal være klar over at geparder er forholdsvis “menneskevennlige” og lette å temme. Man kunne neppe gjort det samme med en leopard. Dyr som skal tilbake til vill tilstand blir ikke håndtert av mennesker som her. Bortsett fra servalen. Den takler veldig greit å bli håndtert av mennesker og likevel greie seg fint i vill tilstand etterpå. Servalen er en leken og utrolig artig skapning. Min datter Maria forelsket seg helt i “Cassidy” og mor punget ut for en høytidelig adopsjon.

 

DSC_3312

Servalen «Cassidy»

 

Share This