fbpx

Egentlig er navnet «hvit» og «svart» nesehorn veldig misvisende. Navnet har ingenting med fargen å gjøre. Jeg synes navnene bredmunnet og spissmunnet nesehorn forklarer bedre forskjellen på disse to. Det er det spissmunnede nesehornet som er det mindre og den aggressive av arten. Nettopp derfor var den også den opprinnelige av de ”5 store”- bøffel, elefant, løve, leopard og nesehorn. De farligste dyrene å jakte til fots. Det spissmunnede har også vært mest truet.

Men nå er den større og mye fredeligere bredmunnede nesehornet i ferd med igjen å bli truet.

Det spissmunnede nesehornet er mindre og mer aggresivt. Også kalt det svarte nesehornet

Det spissmunnede nesehornet er mindre og mer aggresivt. Også kalt det svarte nesehornet

I 1895 var det 25 nesehorn igjen i hele Afrika.  Hluhluwe Game Reserve i Kwazulu Natal ble etablert for å redde nesehornet. ”Operasjon Nesehorn” med Ian Player i spissen begynte i 60-årene å bedøve og flytte nesehorn fra Hluhluwe til andre nasjonalparker over hele det sørlige Afrika. Over 2500 har blitt flyttet. Det bredmunnede nesehornet ble fjernet fra CITES appendix I over truede dyrearter, og det var overskudd av dyr.

I 2007 ble 13 nesehorn skutt ulovlig for sitt horn. Sakte men veldig sikkert har tallene økt for hvert år. I 2013 ble 1006 dyr tjuvskutt. Situasjonen er ute av kontroll. Grunneiere  og parkstyrene er fortvilet. Det pulveriserte hornet selges på det asiatiske markedet til svimlende priser.

For noen dager siden besøkte jeg Tembe Elefant Park i Sør Afrika.Vi så ingen neshorn på de tre dagene vi var der. Når jeg spør guiden hvor mange neshorn som finnes i dette området, sier han at han ikke har lov til å si det. Det er satt opp plakater om at kjemikalier har blitt sprøytet inn i hornene. Et håp om at de skal få gå i fred. Forsøk med å skjære av hornene for å gjøre dem mindre attraktive har heller ikke hjulpet. De dreper de likevel, så slipper de å bruke tid på dem neste gang……Det prates ikke på radioen lengre om noen har sett et neshorn, de trenger bevæpnet beskyttelse 24/7. Det koster penger! Det er grenser for hvor mye midler, spesielt private grunneiere kan bruke for å beskytte neshornene og dette diskuteres med stor bekymring blant grunneiere.

DSC_2734-web

Over 1000 bredmunnet neshorn skutt ulovlig i Sør-Afrika i 2013

Det er mange grunneiere og økologer som mener at løsningen er å dumpe det enorme neshornlageret som Sør-Afrika sitter på for å  mette markedet. Mange på den andre siden mener at det er feil signaler. Sør-Afrika kan ikke gjøre noen ting med neshornlageret sitt så lenge de ikke får et ja fra CITES som er en internasjonal konvensjon signert av over 190 land om bevaring, kjøp og salg av truede dyrearter.

Hittil i år har over 130 nesehorn allerede blitt skutt ulovlig. Hvis ikke myndighetene får kontroll på denne situasjonen er det fullt mulig at neste generasjon aldri vil få se dette fantastiske, forhistoriske dyret som er jordas eldste landpattedyr. Det ville være forferdelig trist og en stor skandale.

Share This