fbpx

Vi er nå i et område som er helt unikt. En nasjonalpark som strekker seg fra St Lucia i syd og helt opp til grensa til Mosambik. Den eneste nasjonalparken i verden som består av hele fem økosystemer. Den eneste nasjonalparken i verden der du finner både verdens eldste landpattedyr, nesehornet, verdens største landpattedyr, elefanten, verdens eldste fisk, (coelacanth) og verdens største havpattedyr, hvalen!

Den 80 km lange innsjøen består av mer enn 1200 flodhester og godt over 1000 krokodiller

Safaridamene!

Safaridamene!

Jeg har med meg 12 jenter på tur. Med verdens beste safariguide, Kian Barker, utforsker vi noen kilometer av denne fantastiske innsjøen. Vi ser mange flokker med flodhester. Det nærmer seg kveld, som er morgen for flodhestene. Mange av de sover i familiegrupper. Snart skal de våkne, for så å opp og spise frokost på land. Deilig grønt gress. Det er der de blir farlige. På land. Støter du på en flodhest på land, så for guds skyld pass på at du ikke havner mellom den og vannet. Den føler seg sårbar på land og trenger retrettmulighet til sitt trygge element.

DSC_2672-web

Neste dag dra vi på safari gjennom gressland, savanne og skog. Området her er på UNESCOs verdensarveliste og det er gjort en enorm innsats for å få tilbake det opprinnelige økosystemet. Først kom portugiserne å drepte alt vilt, fordi de skulle farme. Kveg går ikke sammen med gnu og andre hovdyr som er bærere av munn og klovsyke og andre sykdommer. Når de skjønte at vannet var altfor saltholdig for jordbruk, så reiste de derifra. Så kom apartheidmyndighetene på at de skulle drive skogbruk og importerte furutrær fra USA og Kanada som de plantet. Og det er disse trærne de har nå brukt mange år på å fjerne hver eneste en, for å få tilbake det opprinnelige. Og det er rett og slett fantastisk å se hva det nå har blitt. Jeg har reist hit siden 1997 og har fulgt med i prosessen.

På veien ser vi vannbukk og kudu, gnu og sebra og endelig, hvite eller bredmunnet nesehorn!

DSC_2749

Stemninga er stor på bilen da vi til slutt når Cape Vidal ved Indiahavet. Sandstrender så langt øyet kan se! Vi koser oss i sola, bader og snorkler. Når tidevannet er på vei ut må alle på land og vi griller og koser oss med hvitvin under trærne.

DSC_2756-web

Og på veien hjem skjer kanskje det mest fantastiske på hele turen! Kari er den som oppdager den, og får guiden til å stoppe og rygge tilbake. Og der, rett bak noen fikenpalmer og høyt gress beiter en spissmunnet nesehorn! Et av de virkelig utrydningstruede dyrene i verden. Bravo, Kari! You made our day! I 15-20 minutter får vi studere det flotte dyret som til slutt kommer helt opp til bilen. – Dette spissmunn nesehornet er ikke som andre av sin art, sier guiden. Vanligvis må man holde stor avstand til denne underarten, da den er kjent for å være ekstremt  aggressiv. Men denne kom hit som unge da den mistet foreldrene sine i Hluhluwe Game Reserve, et reservat ikke langt unna. Den har en helt uvanlig vennlig oppførsel, forteller han.

 

Det spissmunnede nesehornet er mindre og mer aggresivt. Også kalt det svarte nesehornet

Det spissmunnede nesehornet er mindre og mer aggresivt. Også kalt det svarte nesehornet

For en dag! På kvelden går vi på Ocean Basket og spiser deilig sjømat som avsluttes med en Don Pedro, deilig milkshake med Kaluha!

Share This