fbpx

 Vannskillet mellom Middelhavet og Atlanteren. I hjertet av Afrika!

Vannskillet mellom Middelhavet og Atlanteren. I hjertet av Afrika!

Rwanda! Det er alltid spennende å komme til et nytt land! Jeg er på reise mellom Kenya og Kongo og bruker et par dager her.

Landet var tidligere koloni under det tyske Øst-Afrika, men tyskerne måtte avstå landet til Belgia etter første verdenskrig. Rwanda fikk sin selvstendighet i 1962. Det hviler en mørk og grotesk historie over dette vakre landet som ikke er stort større enn Hedmark fylke. Folkemordet i 1994 tok livet av mer enn 800 000 mennesker på bare hundre dager. Så grusomt at vi har ikke mulighet til en gang å forestille oss det. Og det verste er at ingen grep inn!

Du husker kanskje filmen ”Hotel Rwanda” som forteller historien om Folkemordet og hvordan FN også til slutt forlot landet når det sto på som verst. En film alle burde se.

Her er en omtale av filmen av Oddvar Schjølberg: ”Hotell Rwanda” er en engasjerende film om en autentisk afrikansk Oscar Schindler – hutuen Paul Rusdesabagina – i dag bosatt med familien i Belgia – spilles i filmen av Don Cheadle. Rusdesabagina reddet livet til over 1200 tutsier ved å holde dem innenfor området til luksushotellet – Mille Collines – som han bestyrte. Han er selv hutu, mens kona Tatania (Sophie Okonedo) var tutsi. Et slikt blandingsekteskap var ekstremt vanskelig. Mens konflikten utvikler seg, forverres situasjonen for tutsiene time for time, og den ”perfekte” hotellmannen må først og fremst redde sin kone og deres tre barn, men det ender opp med at han må gi husrom til over 1200 tutsier. Sannhetens time kommer den dagen da FN-soldatene skal evakuere hotellgjestene, og får beskjed om kun og ta med seg hvite. Dermed er hotellet helt uten beskyttelse. Vi skal ikke gå nærmere inn på den fortettede spenningen som nå utvikler seg. Det er mange scener som kunne trekkes fram, som for eksempel der hvor den ulastelig antrukket og korrekte hotelldirektøren forsøker å knyte slipset sitt, men klarer det ikke for han skjelver så på hendene, fordi hele hans indre er i opprør. Nick Nolte spiller FN’s øverstkommanderende – oberst Oliver, og det bitre budskapet som legges i munnen på ham er følgende: ”De er ikke engang niggere, de er bare afrikanere.” Så følger en innbitt monolog hvor han redegjør for at verdenssamfunnet har valgt å se en annen vei, mens hutumilitsen hogger tutsiene ned for fote. En særdeles effektiv lydkulisse er hutuenes hatradio som kontinuerlig spyr et budskap gjennomsyret av hat mot tutsiene. En effektiv ”propagandamaskin” som hisser opp folket til å drepe alt utøyet – kakkerlakkene som er betegnelsen på tutsiene. Virker utsagnet kjent fra nazistenes propaganda mot utøyet – jødene? Jo da – det har bare fått en ny innpakning. Denne gang er åstedet flyttet til Afrika, med nye regimer og nye overgrep. Men er et Afrikansk liv mindre verd enn et vestlig? Har vi ikke lært noe av historien? Filmen ”Hotell Rwanda” er en film vi absolutt kan anbefale, fordi den vekker oss opp fra en ”Tornerosesøvn”, og maner oss til engasjement for å skape en bedre og fredeligere verden.

????????????????????????????????????

Jeg besøkte det virkelige Hotel Rwanda som heter Hotel Des Mille Collines

Jeg besøkte det virkelige Hotel Rwanda som heter Hotel Des Mille Collines

Kigali er hovedstaden i Rwanda. En by i vekst. Vakkert ligger den i åssidene og frodig og grønt er det.  Det overrasker meg hvor rent og pent det er her. Plastikkposer er forbudt og på grensen måtte jeg kvitte meg med alle plastikkposer i bagasjen. Vi overnattet på CityBlue Embassy Row. Et helt ok hotell i ambassadeområdet. Byen er full av motorsykler og motorsykkeltaxier, og ALLE bruker hjelm! Ingen selvfølge i Afrika!

DSC_0785-redPå veien til DR Kongo bare 3 timers kjøring fra Kigali, passerer vi Virunga fjellene, kjent for fjellgorillaen. Fjellene er del av Parc National des Volcans der filmen ”Gorilla in the mist” (Gorillaens rike) med Sigourny Weaver ble spilt inn i 1988.  I dag finnes det ca 880 fjellgorillaer igjen, men takket være freding og bevaring er populasjonen stigende. Disse fantastiske dyrene kan oppleves i samme fjellkjede fra DR Kongo, Uganda og Rwanda. De er imidlertid lettest å komme til fra Rwanda siden, men det er kostbart og tidkrevende, vått og bratt.

600 DSC_0778-web

Ruhengeri er innfallsporten til fjellgorillaens rike

For meg er det ikke tid denne gangen, da jeg er på oppdrag for bistandsorganisasjonen Yme på vei til flyktningleire i Goma, DR Kongo. Et land i kaos og opprør. Rwanda er beskyldt for å støtte opprørerne i Kongo, noe de selv benekter. Jeg ble motivert til å se filmen ”Gorilla in the mist” på nytt! En sann historie om antropologen Diane Fossy som viet sitt liv for fjellgorillaene:

Dette er et dokumentardrama om antropologen Dian Fossey. Fossey brukte 20 år av sitt liv til å forske og beskytte fjellgorillaene som lever i et lite område i Virunga-fjellene i Rwanda. Filmen starter da Fossey ankommer området og begynner sin forskning. Hun utvikler en fantastisk forståelse for og hengivenhet til apene. Dette skildres så godt at da flere av apene blir drept av krypskyttere opplever tilskueren dette svært sterkt. Fotografen Campbell ankommer for å gjøre opptak av hennes arbeid. Først vegrer hun seg, men godtar Campbell til slutt til de grader at hun innleder et forhold. Da han skiller seg fra sin kone og vil gifte seg med Fossey sender hun ham av gårde for at hun skal få fred til arbeidet med apene.

Share This