fbpx

Endelig! Etter å ha reist og jobbet med Afrika i snart tjue år, skulle jeg til dette fantastiske landet! Safariens Rolls Royce! En av Afrikas siste, virkelige villmarker!

Få land i verden har satt av så stor andel av sitt areal til vilt og naturbevaring. Med kun 1,4 millioner innbyggere, og en bevisst «høy kost – lavt volum» profil, er menneskene ingen trussel mot denne unike villmarken.

IMG_7058-red

Over 40 000 elefanter kommer inn i Savuti området i vintermånedene. Vær forberedt på nærkontakt!

Back to nature

I seks dager reiste vi rundt i Okavango-deltaet. Elven Okavango har sitt utspring i Angola, der den flommer når regntiden kommer i desember. Først i starten av mars når flommen deltaet der den rett og slett munner ut i Kalaharisanden.
Ingen mobildekning, ingen PC eller TV. Avskåret fra resten av verden, og kun et småfly kan få oss ut herfra. Løver og elefanter tråkker gjennom leiren om natten, og bare moskitonettet og teltveggen skiller oss fra beitende flodhester om natten.

I deltaet beveger man seg rundt i «mokoros» (kanoer), trygt anført av dyktige guider som har levd i deltaet hele sitt liv. Før flommen kommer, mellom oktober og februar, kan man også greit komme rundt med safaribiler. Fuglelivet er naturlig nok helt unikt, og til og med løvene blir våte på potene her!

jacana2

Mokoros er tradisjonelle tre-kanoer og deltaets fremkomstmiddel (foto: Wilderness)

Dyreopplevelser

Landet er flatt, så når vannet kommer er det kun små palmeøyer som utgjør vegetasjonen. Da vandrer dyrene rundt fra øy til øy for å finne beite. Den flotteste tiden å besøke deltaet er i vintermånedene april til september. Oktober er ekstremt varmt, mens februar til mars har passelig temperatur, men med regnbyger. I sistnevnte periode kan det være mindre vilt å se. Vi hadde imidlertid fantastiske dyreopplevelser i februar.

En flott hannløve poserte bare to meter fra bilen. Han førte oss til en løvinne med fire unger. Et absolutt høydepunkt! Vi var tett innpå fire forskjellige leoparder, noe jeg aldri har opplevd maken til i Afrika. Vi så hvordan en leopard dro en impala-antilope opp i treet der hun koste seg med byttet hele dagen etter. Et minneverdig syn. En enslig hyene lusket rundt og tok til til takke med restene som falt ned på bakken under.

IMG_7509

Denne løvinnen fikk oss fort på bilen kvelden før, men i dag ledet hun oss til disse nydelige små som vi fikk beundre helt for oss selv i lang tid. Ikke en annen safariturist i mils omkrets!

Vi hadde mye moro da vi fant en stor tropp (ja det kalles en «troop») med bavianer i en lysning i  mopaneskogen. Vi fikk studere familielivet i troppen på nært hold i over en time. Og vi fikk med oss ALLE aspekter.

Vi ble nesten rent ned av elefanter i Savuti. Mer enn 40 000 elefanter kommer inn i dette området i vintermånedene.

IMG_7236

Vi fikk med oss alle aspekter ved livet i en bavianflokk denne morgenen

IMG_7229_edited-1

Eneste måten å komme seg rundt i området er med små bushfly. Vi besøkte flere camper under oppholdet i Okavango og flyturene var absolutt en flott del av opplevelsen.

Camper

Jeg reiste med Wilderness Safaris. De har et flott system der campene er delt inn i følgende kategorier:

  • Premium for de som skal ha det beste
  • Classic med telt på platting og fortsatt luksus
  • Safari & Adventure som er mer basic

Jeg synes det var fint å kombinere forskjellige camper og anbefaler tre netter i hver camp. Alle har sitt særpreg. Savuti hadde en fantastisk bestand med elefanter, i Jao så vi løver og i Chitabe så vi leoparder. Man flyr til Maun som er innfallsporten til Okavango, og videre med bushfly derfra. Alt gikk glatt som smør. Og botswanerne er smilende og vennlige!

Savuti Classic Camp, Liyanti Consession (50 minutter med bushfly fra Maun)

Etter et mindre jordskjelv i 2008 kom det igjen vann i et uttørket elveleie rett ved campen. Alle hyttene ligger med utsikt mot elven. Sju telt. Veldig hyggelig betjening! Atmosfæren var utrolig god og maten var meget bra. Bushen er ekstremt tett her, det gjør safarien utfordrende i sommermånedene (desember til mars). Det er imidlertid elefanter overalt, og man ser de bade og leke i elvene. Før man aner det er man midt i en stor flokk som beiter eller er på vandring. Hit bør man reise i de tørreste månedene (juli-september). Erfarne og dyktige guider, så man følte seg trygg selv om det til tider kunne bli litt vel tett og nært elefanter.

Fra terrassen i campen har du første rad til dramaet som utspiller seg på vannet!

savuti

Savuti camp er absolutt et favoritt! En kveld møtte vi på en elefant som beitet rett ved gangveien på vei til teltet. Selv om det er høyt over bakken så var det likevel ikke så høyt når en elefant sto der. (foto: Wilderness)

IMG_7037

Elsker disse teltene. På utsiden grynter flodhestene om natta.

Kwetsani Classic Camp, Jao Concession (40 minutter med bushfly fra Maun)

Her tar man båt til campene fra flystripa i de våteste månedne. Kwetsani ligger på en stor palmeøy i deltaet, og har en fantastisk utsikt fra den store terrassen. Hyttene på påler er fine med flott utsikt, men er ikke så store. Herlig utendørs dusj. Vår guide, Johnna, ble vår beste venn! Villmarksopplevelsene er helt på topp. Man bør definitivt reise hit når det er vann (april-august).

kwetsani

Kwetsani er bygd på påler på en palmeøy med flott utsikt over deltaet (foto: WIlderness)

IMG_7541

Johnna serverer en kald sundowner. Like etterpå måtte vi pakke sammen å komme oss på bilen da ei løvinne kom vandrende rett mot oss.

Jacana Classic Camp, Jao Consession

Denne campen elsker jeg! Kun fem telt, og en herlig atmosfære. Hit kommer man med båt fra flystripen nesten hele året. Campen er på bakken og ikke på stolper slik som de fleste andre. Og for en utsikt fra doen!

jacana3

En Okavango-favoritt! Jacana har kun fem telt og ligger på en liten palmeøy. (foto: Wilderness)

jacana

Verdens beste dass-utsikt!

Verdens beste dass-utsikt!

Jao Premium Camp, Jao Consession

En av de virkelig lukseriøse campene i Okavango. Totalrenovert i 2010 og ingenting ble spart på! Her er også et lekkert spa. Hyttene er store og stilfulle i safaristil og ligger i skyggen av store trær og veldig privat. For dem som vil ha det beste og perfekt for bryllupsreise!

jaocamp

jao2

Chitabe Classic Camp, Chitabe Consession

Denne campen har alt! Lekker stil, herlig atmosfære og betjening, god ledelse og fantastisk variert natur. De ansatte har jobbet her i mange år, mange helt fra starten i 1997. Guiden får Finley var kongen av Chitabe og hadde jobbet der i 13 år. Vi så fire forskjellige leoparder på to dager!

chitabe2

Teltene i Chitabe har stil!

chitabecamp

DSC_0001

Oversikt over alle WIlderness camper i Savuti og Okavango

Oversikt over alle WIlderness camper i Savuti og Okavango

Alle disse campene kan kombineres med et besøk i Central Kalahari ørkenen. En flott kombinasjon som viser virkelig ytterpunktene av det Botswana har å by på!

kalahari

Kontakt Mama Afrika Travel for en skreddersydd reise tilpasset akkurat deg!

Share This